Min gurus guru

Härom kvällen fann jag mig sittandes i en källarlokal på Gärdet för att lyssna på en äkta guru. Ananda Giri från Oneness University är i stan för att sprida sitt budskap. Ämnet för kvällen var Awareness is freedom.

Ananda Giri

Ananda Giri

Har inte haft så mycket kontakt med någon guru tidigare, varken som begrepp eller IRL. För oss, här på 2010-talet i Sverige, kanske det verkar lite konstigt och världsfrånvänt att lägga sitt liv i någon annans händer på det sättet. Men om man ser på gurun som en människa som med sin närvaro, sitt sätt att vara, stöttar dig att bli och vara den du är, då känns det plötsligt väldigt mycket lättare.

Ananda Giri menar att vi befinner oss i kamp med våra tankar, mellan vem man är och vem man vill eller borde vara och det leder till en utmattande konflikt inom oss. Vad vi gör är att ständigt granska det vi upplever. Är det här sanning? Hur sant? Är det här bra? Hur bra? Finns det något bättre?.. Vi ställer oss liksom vid sidan om oss själva och gör en bedömning av det vi upplever, jämför, dömer och kategoriserar in det under bra eller dåligt.

Konflikten leder till ständiga försök och ansträngningar för att byta ut de dåliga tankarna mot bra tankar och tvingar oss i en annan riktning än vårt naturliga flöde. Det kan ses som att vi för våld på oss själva.

Och varför denna ständiga kamp inom oss med jämförelse, dömande, avundsjuka och bitterhet? Varför är vi inte tillräckliga som vi är och varför denna strävan mot att bli något som vi inte är?

Är det verkligen nödvändigt att ändra på sinnets natur? Och går det ens att uppnå ett perfekt sinne, ett perfekt jag?

Ananda Giri ställer många frågor och ger inte så många svar. Han för en dialog med oss som sitter och lyssnar och får oss att gå inåt och hitta vårt eget svar inom oss själva.

För mig som funderat och jobbat med det här ett tag nu är svaret: medvetenhet och acceptans. För att komma vidare och utvecklas behöver vi öppna ögonen och bli medvetna om våra tankar och känslor. Acceptera dem och bemöta dem med ”Det är okej”. Släppa taget och gå vidare.

”Och varför är de okej?” frågade Ananda Giri mig.

”För att de är mina tankar och känslor” svarade jag.

Det här är MInanda. Med sin närvaro och sitt sätt att vara, har hon stöttat mig att bli och vara den jag är på riktigt. Min guru alltså!

Minanda Fritz

Minanda Fritz

Bilder lånade från livshalsa.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Nilla's Kitchen

Mat som älskar dig tillbaka

Malin Berghagen

... Eller går yoga att förena med vardagen?

Naturligt Snygg

Just another WordPress.com site

Beauty Comes Clean

... Eller går yoga att förena med vardagen?

lilla.u

... Eller går yoga att förena med vardagen?

Maria Helander

... Eller går yoga att förena med vardagen?

Malin på ön

... Eller går yoga att förena med vardagen?

Yoga, mat och meningen med livet

... Eller går yoga att förena med vardagen?

YogaLiv

En blogg om yoga och livet

Peppen - en blogg om veganism, yoga och hållbar livsstil.

En blogg om hälsa, hållbar livsstil och allmän pepp!

%d bloggare gillar detta: